STM’s Côte-Vertu garage


–French Translation Follows–

STM’s Underground Garage near the Côte-Vertu Metro station in Montréal earns Envision Platinum for Sustainable Infrastructure

The underground garage project for metro cars (Côte-Vertu garage), owned by STM (Société de transport de Montréal)—Montreal’s transit authority—was designed to respond to several needs, including having an accessible place to maintain trains, adding parking at each end of the line served, and alleviating mounting pressure on a busy and growing metro network by reducing downtime and enabling more frequent trips. Located near the Côte-Vertu metro station, the project consists of three buildings, including a ten-story building that goes underground to the tunnels to house a maintenance workshop. The project also includes a connecting track to enable trains to access the garage from the Côte-Vertu terminal station and track devices to guide trains to one of three tunnels.

The goals of the project are to:

– Provide a larger parking area for trains.
– Increase the capacity of the metro network, enabling the addition of trains on the       Orange line, which will increase the service frequency by up to 25% during peak   hours.
– Support the anticipated growth of the metro network over the coming years.
– Ensure enough capacity for the eventual expansion of the Blue line.

The project took a holistic approach to sustainability and sought to improve the metro-user experience and increase the quality of life of local communities. Both the local jurisdiction and community actively participated in the project’s design, ensuring their needs were met and their concerns addressed — resulting in multiple sustainability measures, as described below.

KEY SUSTAINABILITY ACHIEVEMENTS

– Stimulate Sustainable Growth and Development. By increasing the service frequency by up to 25% during peak hours, the Côte-Vertu garage project will, over the next ten years, accommodate more that 500,000 additional passengers per year on the Orange line. In addition, the project team integrated landscaping solutions to create safer routes for cyclists and pedestrians, in the area above the underground garage. The construction of this new garage will generate economic benefits worth $400M and create 1,633 jobs.

– Enhance Public Space. The project is transforming a fallow, contaminated, and fenced site to an open layout accessible to the public and workers at all hours of the day. Planting trees, installing adequate lighting, benches, picnic tables, and adding rest areas will provide safe recreational amenities for the public. Furthermore, a pedestrian route cutting through different urban zones and roadways will facilitate safer movement in and around the project site.

– Foster Collaboration and Teamwork. Starting during the design phase of the project, a multidisciplinary team was assembled, with a shared focus on sustainability. Improving the sustainability of the project was a common theme throughout project team discussions and guided decision making.

– Pursue By-product Synergy Opportunities. Many efforts to incorporate by-products into the project were analyzed. For example, the project team was able to integrate silica fumes and slag, byproducts from silicon metal manufacture, into parking slabs and garage vaults. Glass powder from a local micronization factory was also used to make concrete for the parking lot, sidewalks, and curbs.     

– Sustainable Procurement. The project team imposed strict sustainability requirements on its suppliers, who were required to demonstrate their commitment to sustainable practices, and supply materials with recognized sustainability characteristics, such as sustainability certifications and lower embedded carbon. Suppliers were required to submit documentation to validate their sustainability claims. As a result, 87 percent of materials used on the project were procured from sustainable sources. Furthermore, 41 percent of products on the project (based on cost) are recycled, and 65 percent are regionally sourced.

– Energy Conservation. This project will reduce energy consumption by 48.9 percent compared to industry norms. An energy recovery system (heat wheel) will recover 463,173 kWh. Furthermore, replacing fluorescent lights with LEDs in the tunnels will save 496,823 kWh per year, a 59.4 percent decrease for lighting compared to conventional practice. In fact, this is the first time STM has installed LED lighting for an underground project. In addition, almost 100 percent of energy needs are provided by renewable energy, predominantly hydroelectric power.

– Protecting the natural environment. The Côte-Vertu garage is located on a contaminated site that was previously abandoned after an industrial history. The project team developed a land rehabilitation plan consistent with the end use of the site. In addition, the project team implemented measures to prevent future impacts on soil, surface water, and groundwater. The project protects the natural environment in many other ways, including:

– Managing stormwater by storing over 40 percent of the water on-site, by installing five bioretention basins and a green roof, and reducing impervious surfaces.

– Selecting native plant species that require little maintenance, promote biodiversity, and create habitats.

– Prohibiting the use of pesticides on the site.

– Removing nonnative, invasive species in the project area, including ragweed.

– Planning for climate change. STM played an essential role in developing the City of Montreal’s inaugural climate adaptation plan, which includes a detailed analysis of the area’s infrastructure vulnerabilities, the associated risks, and adaptations strategies. This analysis was used to inform the development of the Côte-Vertu garage. The identified risks included stormwater runoff/flooding and heatwaves. Climate adaptation measures for managing water include minimizing impervious surfaces, capturing rainwater, increasing and maintaining vegetation, and strengthening infrastructure to withstand storm events. Adaptation measures for heat include having a ventilation system with a large capacity and a ventilation backup system.


View more images of the project below.

SOUNDBITES

Luc Tremblay, CEO, STM: “Today, communities demand that infrastructure be built to protect the environment, improve community well-being, and stimulate the economy. This Platinum recognition, the first in Canada for a public transit project, shows that STM has the know-how to deliver large-scale projects with maximum benefits for the community.”

Sylvain Paquet, senior project manager: “Obtaining this Envision recognition is an impressive achievement for the project team since all sustainability aspects of the project have been analyzed to incorporate best practices and to follow them meticulously during design and construction. It takes a lot of effort and rigor throughout the project and I tip my hat to my team for their work.”

Melissa Peneycad, ISI managing director: “Achieving Envision Platinum is no easy task, and everyone involved in this project should be proud of their achievement. By focusing on a multidisciplinary-team approach, STM and their project partners were able to analyze every Envision credit and come up with a shared vision. The team was then able to set their sights on turning that vision into reality. The project is a testament to outstanding teamwork and commitment to sustainability.”

Project Details at-a-Glance

Envision-Verified Project: Garage souterrain Côte-Vertu
Location: Montréal, Québec, Canada
Lead Envision Firm: Société de transport de Montréal (dirigée par Luc Tremblay, CPA, CA)
Envision Rating: Platinum
Award Date: September 29, 2021
Project Owner: Société de transport de Montréal (STM)
Project Phase: Under construction – delivery scheduled for spring 2022
For More Information: Visit the project website: https://www.stm.info/fr/a-propos/grands-projets/grands-projets-metro/garage-cote-vertu

Download the Project Profile announcement in English

–French Translation–

Le projet de garage souterrain pour voitures de métro (Garage Côte-Vertu) de la Société de transport de Montréal (STM), a été conçu en réponse à plusieurs besoins dont celui d’avoir un endroit accessible pour entretenir les trains et celui d’équilibrer les espaces de stationnement aux extrémités de la ligne desservie. Situé à proximité de la station Côte-Vertu, il permettra une plus grande fréquence de passages afin de soulager la pression croissante sur une ligne de métro déjà chargée. Le garage Côte-Vertu est constitué de trois bâtiments de surface, dont un bâtiment de dix étages qui plonge sous terre jusqu’aux tunnels pour y loger un atelier d’entretien. Le projet comporte aussi une voie de raccordement pour que les trains puissent accéder au garage à partir de la station terminale Côte-Vertu et un imposant faisceau avec plusieurs appareils de voies pour guider les trains vers l’un des trois tunnels.

Les objectifs du projet sont de:

– Ajouter dix espaces de stationnement pour les trains du métro;

– Augmenter la capacité du réseau de métro avec l’ajout de trains sur la ligne orange ce qui accroitra la fréquence de service jusqu’à 25 % aux heures de pointe;

– Soutenir la croissance de l’achalandage prévue pour les prochaines années;

– Augmenter l’offre de service en vue du prolongement de la ligne bleue.

L’équipe de projet a opté pour une approche globale de conception durable afin d’améliorer l’expérience des clients du métro et d’améliorer la qualité de vie des communautés locales. Les instances municipales ont été consultées lors de la conception du projet, afin de répondre à leurs besoins et préoccupations, ce qui a donné lieu à l’intégration de plusieurs mesures de durabilité.

RÉALISATIONS CLÉS EN MATIÈRE DE DURABILITÉ

– Stimuler la croissance et le développement durable. Avec une augmentation de la fréquence de passage jusqu’à 25 % aux heures de pointe, le projet garage Côte-Vertu permettra, au cours des dix prochaines années, d’accueillir plus de 500 000 passagers supplémentaires par an sur la ligne orange. De plus, l’équipe a intégré des solutions d’aménagement pour créer des itinéraires sécuritaires dédiés aux cyclistes et aux piétons, sur le terrain au-dessus du garage. La construction de ce nouveau garage générera des retombées économiques de plus de 400 M$ et la création de 1 633 emplois.   

– Améliorer l’espace public. Le projet a permis de transformer un site en friche, contaminé, en un aménagement ouvert, accessible au public à toute heure de la journée. La plantation d’arbres, l’installation d’un éclairage adéquat, de bancs, de tables et l’ajout d’aires de repos offriront des aménagements récréatifs sécuritaires aux utilisateurs du site. De plus, un parcours piéton sécuritaire traversant différentes zones urbaines facilitera les déplacements dans le secteur.

– Favoriser la collaboration et le travail d’équipe. Dès la phase de conception du projet, l’équipe de projet a mis sur pied une équipe multidisciplinaire partageant des valeurs communes de développement durable. Cette vision partagée de la durabilité a été entérinée dès le début du projet et a servi de fil conducteur tout au long de l’avancement de celui-ci. Ainsi, chaque décision et chaque étape du projet intègre les meilleures pratiques de durabilité.

– Poursuivre les opportunités de synergie des sous-produits. De nombreux efforts pour incorporer des sous-produits dans le projet ont été analysés. À titre d’exemples, l’équipe a pu intégrer des fumées de silice et des scories dans les dalles de stationnement et les voûtes de garage. De la poudre de verre provenant d’une usine de micronisation locale a également été utilisée dans la fabrication du béton du stationnement, des trottoirs et des bordures.          

– Achats durables. L’équipe du projet a imposé des exigences strictes en matière de durabilité à ses fournisseurs qui devaient démontrer leur engagement et choisir des matériaux dotés de caractéristiques de durabilité reconnues, comme des certifications de durabilité, une empreinte carbone plus faible, etc. Les fournisseurs devaient soumettre une documentation pour valider les caractéristiques de durabilité. En conséquence, 87 % des matériaux utilisés dans le projet répondent aux critères d’approvisionnement responsable. De plus, 41 % des matériaux du projet (sur la base du coût) sont recyclés et 65 % sont régionaux.

– Conservation de l’énergie. Ce projet réduira la consommation d’énergie de 48,9 % par rapport aux normes de l’industrie. Un système de récupération d’énergie (roue thermique) permettra de récupérer 463 173 kWh. De plus, le remplacement des lampes fluorescentes par des DEL dans les tunnels permettra d’économiser 496 823 kWh par an, soit une diminution de 59,4 % pour l’éclairage comparativement à une structure conventionnelle. C’est la première fois que la STM installe des lumières DEL dans un projet souterrain. De plus, près de 100 % des besoins énergétiques sont fournis par des énergies renouvelables, principalement l’énergie hydroélectrique.    

– Protéger le milieu naturel. Le garage Côte-Vertu a été implanté sur un site contaminé qui était à l’abandon après un passé industriel. L’équipe du projet a élaboré et mis en œuvre un plan de réhabilitation des sols conforme à l’utilisation finale du site. De plus, l’équipe a mis en place des mesures afin de prévenir les impacts futurs sur le sol, les eaux de surface et les eaux souterraines. Le projet protège le milieu naturel de plusieurs autres manières, notamment:

– Gérer les eaux pluviales en stockant plus de 40 % de l’eau sur place, grâce à l’installation de cinq bassins de biorétention et d’un toit vert, et en réduisant, dans la mesure du possible, les surfaces imperméables;

– Sélectionner, autant que possible, des espèces indigènes qui nécessitent peu d’entretien et qui favorisent la biodiversité et la création d’habitats en milieu urbain;

– Installer une toiture avec végétaux;

– Interdire l’utilisation des pesticides sur le site;

– Éliminer les espèces non indigènes envahissantes dans la zone du projet, y comprisl’herbe à poux.

– Planification pour le changement climatique. La STM a contribué à l’élaboration du premier plan d’adaptation climatique de la Ville de Montréal qui comprend une analyse détaillée des vulnérabilités des infrastructures du territoire, des risques associés et des stratégies d’adaptation. Cette analyse s’applique aux infrastructures du garage Côte-Vertu. Les risques identifiés comprenaient le ruissellement des eaux pluviales/inondations et les vagues de chaleur. Les mesures d’adaptation au climat pour la gestion de l’eau comprennent la réduction des surfaces imperméables, l’augmentation et le maintien de la végétation et le renforcement des infrastructures pour résister aux tempêtes. Les mesures d’adaptation à la chaleur comprennent un système de ventilation de grande capacité et un système de ventilation d’appoint.


PETITES PHRASES

Luc Tremblay, directeur général de la STM:« Aujourd’hui, les communautés exigent que les infrastructures soient construites en protégeant l’environnement, avec un souci du bien-être de la collectivité, tout en stimulant l’économie. Cette reconnaissance Platine, la première au Canada pour un projet de transport collectif, démontre que la STM possède le savoir-faire pour livrer des projets d’envergure avec un maximum de bénéfices pour la collectivité.»

Sylvain Paquet, directeur principal de projets : « Obtenir cette reconnaissance Envision est un véritable tour de force de l’équipe de projet puisque tous les aspects de développement durable du projet ont été analysés afin d’intégrer les meilleures pratiques et d’en faire un suivi méticuleux pendant la conception et la construction. Cela demande beaucoup d’efforts et de rigueur tout au long du projet et je lève mon chapeau à mon équipe pour son travail.»

Melissa Peneycad, directeur général d’ISI : « Remporter le prix Platine Envision n’est pas une tâche facile, et toutes les personnes impliquées dans ce projet devraient être fiers de leur accomplissement. En poursuivant une approche d’équipe multidisciplinaire, ils ont pu analyser chaque crédit Envision et dégager une vision commune. Ils se sont alors fixés comme objectif de transformer cette vision en réalité. Le projet est le fruit d’un travail d’équipe exceptionnel et de son engagement en faveur du développement durable.»

Détails du projet en un coup d’œil
Projet vérifié par Envision: Garage souterrain Côte-Vertu
Lieu: Montréal, Québec, Canada
Entreprise principale d’Envision:Société de transport de Montréal (dirigée par Luc Tremblay, CPA, CA)
Évaluation d’Envision: Platine
Date d’attribution: 29 septembre 2021
Porteur de projet: Société de transport de Montréal (STM)
Phase du projet: En construction – livraison printemps 2022
Projet vérifié par Envision: Visitez le site du projet: https://www.stm.info/fr/a-propos/grands-projets/grands-projets-metro/garage-cote-vertu

Download the Project Profile announcement in French

Translate »